Ontdek de diversiteit van het orgel

 

Komende evenementen

 

69ste Tagung van de Gesellschaft der Orgelfreunde in Antwerpen
Zaterdag 29 juli tot en met vrijdag 4 augustus

De Gesellschaft der Orgelfreunde heeft Antwerpen als locatie gekozen voor de 69ste Tagung. Het Orgel in Vlaanderen helpt hierbij mee. Leden van Het orgel in Vlaanderen genieten dan ook korting.

Het programma en alle info vind je hier. Daar kan je ook  inschrijven (deadline is verlengd).

 

 

 

Zomeractiviteit Leuven

Vrijdag 7 juli

We programmeren onze dag in Leuven opnieuw in. Die dag voorzien we allerlei activiteiten in Leuven, dit i.s.m. Leuven Orgelstad en Contius Foundation.

 

Programma (onder voorbehoud):

10.00u: Sint-Pieterskerk: rondleiding kerk en presentatie van het orgel

11.30u: Sint-Michiels Presentatie/bezoek Contiusorgel

Aansluitend middagpauze

14.00u Sint-Geertruikerk: mogelijkheid om zelf te spelen

15.00u: Romaanse Poort: mogelijkheid om zelf te spelen

16.00u: Groot begijnhof: mogelijkheid om zelf te spelen of rondleiding begijnhof

Aansluitend pauze

20.00u: Vrijblijvend: Openingsconcert Contius Festival Sint-Michielskerk 

Inschrijven kan hier

 

Tarieven

Jongere tot en met 25jaar:

Halve dag: 15 €

Hele dag: 20 €

Inclusief gidsbeurt(en) en (of) zelf spelen

 

Leden Het Orgel in Vlaanderen, Herita, Cultuursmakers en Davidsfonds

Halve dag: 25 €

Hele dag: 30 €

Inclusief gidsbeurt(en) en (of) zelf spelen

 

Niet leden:

Halve dag: 35 €

Hele dag: 55 €

Inclusief gidsbeurt(en) en (of) zelf spelen

 

Herbeluister/bekijk Online concert in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: improvisatieconcert door Paul De Maeyer.

De deelnemers aan de fietstocht hadden o.a. hun inbreng in de “hoedenmuziekmachine”. Deze ingenieuze machine bestaat uit twee hoeden of manden die ter beschikking staan van het publiek. In de éne zitten allemaal muzikale thema's en liederen, in de andere muzikale vormen.
Een onschuldige hand neemt een lied of thema vb Greensleeves of "in een klein stationnetje". Een andere onschuldige hand trekt uit de andere hoed een muzikale vorm bvb symfonisch scherzo, tango, concerto, wals, sonatine, Franse suite, fughetta, carillon enz ...

Er was ook een quizgedeelte: Paul De Maeyer speelt een “symfonietta” in 7 delen opgebouwd rond Vlaamse liederen. Het publiek mocht raden welke deze liederen zijn. Wie alle liederen in de juiste volgorde raadt, won een prijs….

Herbeluister/bekijk het concert hier

 

 

 

Open Monumentendag

Zondag 10 september 2023 

Open Monumentendag 2023 wordt een bijzondere editie waarbij we de brug leggen tussen onroerend en immaterieel erfgoed. Onder de noemer "met hart en ziel" focussen we op de mensen, verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met onze monumenten. Die de ziel van de plek mee bepalen of er een enorm groot hart voor hebben.

Dit doen we niet zomaar. In 2023 wordt wereldwijd de 20e verjaardag van de Unesco 2003 conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed gevierd. De Europese Open Monumentendagen sluiten zich hierbij aan door dit thema centraal te stellen. Werkplaats Immaterieel Erfgoed zorgt voor een feestprogramma in Vlaanderen en zal als partnerorganisatie van Herita de organisatoren van Open Monumentendag mee ondersteunen bij het ontwikkelen van activiteiten binnen het thema.

De mogelijke aanknopingspunten bij het thema zijn bijna oneindig:

plaatselijke gebruiken, volksverhalen, eetcultuur, feesten en rituelen, vakkennis en technieken, dans en muziek,... Allemaal weerspiegelen ze de levendige diversiteit van mensen en onze samenleving vandaag. Allemaal hebben ze wortels in de geschiedenis waar onze historische gebouwen en landschappen niet enkel stille getuigen maar ook hoofdrolspelers waren.

De Beiaardcultuur in Vlaanderen werd in 2014 door UNESCO erkend als Voorbeeldpraktijk van het borgen van immaterieel erfgoed. Draai- en dansorgels bespelen, bewonderen en herstellen is dan weer opgenomen in de Vlaamse inventaris voor immaterieel erfgoed. Orgels zijn een belangrijk deel van verschillende religieuze rituelen en tradities. Open Monumentendag 2023 is hét moment om de spotlight te richten op de instrumenten, hun waarde binnen onze samenleving én op de mensen die ze bespelen, onderhouden en liefhebben.

 

Meer info: griet.langbeen@herita.be

Belangrijke data:

1 mei - 14 juli: Invoeren activiteiten en bestellen promotiemateriaal

1 augustus: Bekendmaking programma

10 september: Open Monumentendag 2023

8 september 2024: Open Monumentendag 2024

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in

Wil je deelnemen aan één van onze evenementen? Contacteer ons en schrijf je in!