Ontdek de diversiteit van het orgel

 

Komende evenementen

 

Cultuurweekend
Zaterdag 27 augustus 12.00u - 17.00u Erfgoedhuis Oude Beurs 27 2000 Antwerpen

Op 27 en 28 augustus vindt een nieuwe editie van het Cultuurweekend in Antwerpen plaats. 
Het Orgel in Vlaanderen, Herita, Muziek in Sint-Paulus en Bach in de stad slaan de handen in elkaar voor activiteiten.

Het Doe-Orgel tekent alvast present. Van 12.00u tot 17.00u kan er in het Erfgoedhuis naar hartelust gebouwd worden.

Eveneens in het Erfgoedhuis vind je alle informatie over Het Orgel in Vlaanderen en ander orgelverenigingen.

We voorzien vanuit her Erfgoedhuis bezoeken aan de speeltafels van de orgels van Carolus Borromeus en Sint-Paulus. 

Een draaiorgel zorgt ondertussen in het Erfgoedhuis voor de juiste sfeer en men kan er ook terecht voor een drankje

Iedereen van harte welkom! 

 

 

Open Monumentendag in Wilrijk:
Erfgoedwandeling langs 3 unieke orgels
Zondag 11 september 13.30u Sint-Bavokerk, Sint Bavostraat 2610 Wilrijk

Op 11 september organiseren Het Orgel in Vlaanderen en de Kring voor Heemkunde Wilrica een erfgoedwandeling langs 3 “unieke” orgels in Wilrijk. Wat hen uniek maak is de verschillende orgelbouwstijl, namelijk de “verbinding” (pneumatisch in Sint-Bavo, mechanisch in het Districtshuis, elektrisch in Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rozenkrans) tussen de speeltafel en de orgelpijpen. Wie deelneemt komt niet alleen meer te weten over orgelbouw maar kan het ook met zijn eigen ogen zien, want we gaan telkens tot bij de organist aan de speeltafel en kijken ook binnen in de instrumenten. Telkens is er ook een korte bespeling. De organisten zullen werken van verschillende componisten en periodes spelen. Aandacht ook hier voor stukken aangepast aan de instrumenten.

Er wordt de deelnemers de mogelijkheid geboden om zich begeleid door de heemkundige kring van de ene locatie naar de andere te verplaatsen waarbij ze toelichtingen van het erfgoed van Wilrijk krijgen.

Programma:
13.30u: Sint-Bavokerk: Geert Huylebroeck
15.00u: Districtshuis: Ben Van Nespen
16.00u: Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rozenkrans: Peter Possemiers

Meer info en gratis aanmelden kan hier

Herbeluister/bekijk Online concert in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: improvisatieconcert door Paul De Maeyer.

De deelnemers aan de fietstocht hadden o.a. hun inbreng in de “hoedenmuziekmachine”. Deze ingenieuze machine bestaat uit twee hoeden of manden die ter beschikking staan van het publiek. In de éne zitten allemaal muzikale thema's en liederen, in de andere muzikale vormen.
Een onschuldige hand neemt een lied of thema vb Greensleeves of "in een klein stationnetje". Een andere onschuldige hand trekt uit de andere hoed een muzikale vorm bvb symfonisch scherzo, tango, concerto, wals, sonatine, Franse suite, fughetta, carillon enz ...

Er was ook een quizgedeelte: Paul De Maeyer speelt een “symfonietta” in 7 delen opgebouwd rond Vlaamse liederen. Het publiek mocht raden welke deze liederen zijn. Wie alle liederen in de juiste volgorde raadt, won een prijs….

Herbeluister/bekijk het concert hier

 

 

 

Open Monumentendag

Zondag 11 september 2022 Erfgoed & Duurzaamheid

Op zondag 11 september 2022 vindt de 34ste editie plaats van hét grootste monumentenfeest van Vlaanderen: Open Monumentendag! Dit jaar staat de editie volledig in het teken van monumenten en duurzaamheid . Hiermee volgt Vlaanderen het overkoepelende Europese thema. Iedere organisator wordt gestimuleerd om na te denken over duurzaamheid in al zijn facetten.

Duurzaamheid is een actueel en hip thema waarrond de laatste tijd veel te doen is binnen de erfgoedsector. Duurzaamheid kan dan ook op vele manieren benaderd worden: volgens de klassieke invalshoek dat duurzaam renoveren aan de basis ligt van het thema, het toekomstproof maken van onze monumenten. Of dat duurzaamheid en erfgoed ook gemeenschapsvormend zijn, samen met de gemeenschap borgen we onze monumenten voor toekomstige generaties. Denk maar aan het vele werk van talloze vrijwilligersverenigingen.

Het volledige programma vind je hier

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in

Wil je deelnemen aan één van onze evenementen? Contacteer ons en schrijf je in!