Ontdek de diversiteit van het orgel

 

Komende evenementen

 

Ontmoetingsdag Improvisatie met Hans van Haeften  
Donderdag 5 oktober 9.30u Kapel UPC Congrescentrum Leuvensesteenweg 517 Kortenberg

Terug van weg geweest: een Ontmoetingsdag voor leerkrachten en geïnteresseerden. We hebben Hans van Haeften gevraagd om zijn improvisatiemethode te komen toelichten.

- Waarom zou je überhaupt willen improviseren?
- Wat is het precies? En waarin verschilt het of komt het overeen met het uitvoeren van literatuur?
- En wat weerhoudt je ervan om eraan te beginnen?
- Hoe kun je op een eenvoudige manier er zelf mee aan de slag?
- Hoe kun je erin lesgeven?

Bedoeling is om interactief aan de slag te gaan.

Deelnameprijs: € 75 euro. Minimaal 15 deelnemers zijn nodig om het te laten doorgaan.

Inschrijven: stuur een mail naar info@orgelinvlaanderen.be

Wens je een aanwezigheids-/vormingsattest, vermeld dit dan in de mail.

Foto's: Copyright Organistiek

 

 

 

Kunstendag voor Kinderen

Zondag 19 november Erfgoedhuis Den Wolscak

 

 

Die dag vindt de Kunstendag voor kinderen plaats. We spelen een thuismatch in het Erfgoedhuis Den Wolsack met het Doe-Orgel. Meer info volgt binnenkort

 

 

 

Herbeluister/bekijk Online concert in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: improvisatieconcert door Paul De Maeyer.

De deelnemers aan de fietstocht hadden o.a. hun inbreng in de “hoedenmuziekmachine”. Deze ingenieuze machine bestaat uit twee hoeden of manden die ter beschikking staan van het publiek. In de éne zitten allemaal muzikale thema's en liederen, in de andere muzikale vormen.
Een onschuldige hand neemt een lied of thema vb Greensleeves of "in een klein stationnetje". Een andere onschuldige hand trekt uit de andere hoed een muzikale vorm bvb symfonisch scherzo, tango, concerto, wals, sonatine, Franse suite, fughetta, carillon enz ...

Er was ook een quizgedeelte: Paul De Maeyer speelt een “symfonietta” in 7 delen opgebouwd rond Vlaamse liederen. Het publiek mocht raden welke deze liederen zijn. Wie alle liederen in de juiste volgorde raadt, won een prijs….

Herbeluister/bekijk het concert hier

 

 

 

Open Monumentendag

Zondag 10 september 2023 

Staat 10 september al in het groot omcirkeld in jouw agenda? Het is dan de 35e editie van Open Monumentendag! Samen met een heleboel lokale organisatoren zet Herita die dag de deuren open van honderden bekende en minder bekende monumenten.

 

Dit jaar is het thema immaterieel erfgoed, onder de noemer “Met hart en ziel”. Ideaal om ook onze orgels en de tradities die er rond leven, in de kijker te zetten! Het orgel in Vlaanderen was aanwezig op het inspiratiefestival voor organisatoren van Open Monumentendag, op 21 maart in Sint-Niklaas, om zo de aanwezigen te inspireren om ook hun orgel-erfgoed in de kijker te zetten. Minister van onroerend erfgoed, Matthias Diependaele, was alvast heel geïnteresseerd in ons doe-orgel.

 

Je vindt hier het overzicht van alle orgelactiviteiten die dag. Voor alle andere activiteiten op Open Monumentendag verwijzen we naar de website van Open Monumentendag

 

8 september 2024: Open Monumentendag 2024

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in

Wil je deelnemen aan één van onze evenementen? Contacteer ons en schrijf je in!