Ontdek de diversiteit van het orgel

 

Komende evenementen

 

Ontmoetingsdag Improvisatie met Hans van Haeften  
Binnenkort nieuwe datum

Terug van weg geweest: een Ontmoetingsdag voor leerkrachten en geïnteresseerden. We hebben Hans van Haeften gevraagd om zijn improvisatiemethode te komen toelichten.

- Waarom zou je überhaupt willen improviseren?
- Wat is het precies? En waarin verschilt het of komt het overeen met het uitvoeren van literatuur?
- En wat weerhoudt je ervan om eraan te beginnen?
- Hoe kun je op een eenvoudige manier er zelf mee aan de slag?
- Hoe kun je erin lesgeven?

Bedoeling is om interactief aan de slag te gaan.

Deelnameprijs: € 75 euro. Minimaal 15 deelnemers zijn nodig om het te laten doorgaan.

Inschrijven: stuur een mail naar info@orgelinvlaanderen.be

Wens je een aanwezigheids-/vormingsattest, vermeld dit dan in de mail.

Foto's: Copyright Organistiek

 

 

 

Kunstendag voor Kinderen

 

 

 

Door onvoorziene omstandigheden kunnen we niet deelnemen. Maar we spreken zonder fout volgend jaar af!

 

 

 

Herbeluister/bekijk Online concert in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: improvisatieconcert door Paul De Maeyer.

De deelnemers aan de fietstocht hadden o.a. hun inbreng in de “hoedenmuziekmachine”. Deze ingenieuze machine bestaat uit twee hoeden of manden die ter beschikking staan van het publiek. In de éne zitten allemaal muzikale thema's en liederen, in de andere muzikale vormen.
Een onschuldige hand neemt een lied of thema vb Greensleeves of "in een klein stationnetje". Een andere onschuldige hand trekt uit de andere hoed een muzikale vorm bvb symfonisch scherzo, tango, concerto, wals, sonatine, Franse suite, fughetta, carillon enz ...

Er was ook een quizgedeelte: Paul De Maeyer speelt een “symfonietta” in 7 delen opgebouwd rond Vlaamse liederen. Het publiek mocht raden welke deze liederen zijn. Wie alle liederen in de juiste volgorde raadt, won een prijs….

Herbeluister/bekijk het concert hier

 

 

 

Open Monumentendag

Zondag 8 september 2024 

We trekken stilaan de trein op gang richting Open Monumentendag 2024 op 8 september. Onder de noemer “En route!” gaan we op tocht langs de ambitieuze, spirituele en commerciële routes van vroeger én vandaag.


Een thema waar heel veel interessante activiteiten rond te bedenken zijn. Ook voor liefhebbers van orgels. Een aantal mogelijke insteken:

  • Focus op de het verhaal van oorsprong van het orgel: waar werd het gemaakt? Wie bestelde of betaalde het? Waarom werd het net hier geplaatst? Is er een relatie tussen het soort orgel en de functie van de plek waar het staat?
  • Is het orgel uniek of zijn er in Vlaanderen of in de wereld nog van dezelfde soort? Is er een (internationale) uitwisseling van kennis rond herstellen of het bespelen van deze instrumenten? Misschien kan je daar ook iets mee doen?
  • Is er een herbestemmingstraject gaande en gaat het orgel binnenkort verhuizen of kreeg het nét een nieuwe plek? Mensen zijn altijd enorm geïnteresseerd hoe dat in z’n werk gaat met zo’n groot en specifiek stuk. Hoe werd het vervoerd, langs welke route, hoe wordt dat voorbereid?
  • Je kan ook iets creatiever aan de slag en iets doen rond hoe de lucht zich verplaatst binnen het orgel zelf en hoe het komt dat uit elke pijp een andere toon komt. Zeker richting kinderen werkt het altijd goed om dit aanschouwelijk voor te stellen.

 

Op portaal.openmonumentendag.be kan je de komende maanden alle info en meer inspiratie vinden rond de editie van 2024. Als je nog geen account hebt, maak zeker eentje aan, zo ontvang je ook alle nieuwsbrieven voor organisatoren netjes in je mailbox.

 

Uiteraard kan je bij Het Orgel in Vlaanderen terecht voor ondersteuning en uitwerken van ideeën en projecten. Daarnaast zullen we ook in 2024 de activiteiten verder via onze kanalen promoten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in

Wil je deelnemen aan één van onze evenementen? Contacteer ons en schrijf je in!