Ontdek de diversiteit van het orgel

 

Komende evenementen

 

Presentatie Organ Meister
Zaterdag 19 november 10.15u
Kapel Zavelborre, Frans Verbeekstraat 158 B, te 3090 Overijse 

In het voorjaar waren er te weinig inschrijvingen om het te laten doorgaan. Nu is er een nieuwe datum: Op zaterdag 19 november presenteert Het Orgel In Vlaanderen in samenwerking met Sander Goossens een gloednieuw systeem voor registersturing van eigen bodem: Organ Meister. Het is een volledig herdachte benadering op het concept van setzer-systemen, gebouwd op vooruitstrevende technologie met onontgonnen mogelijkheden voor organist, orgelbouwer en kerkfabriek.

Alle  belanghebbenden zijn uitgenodigd voor een hartelijk samenzijn om Organ Meister voor te stellen.

Hierbij gaan we dieper in op het concept, de innovatieve gebruikerservaring voor de organist, de eenvoud in installatie voor de orgelbouwer en de lage instapdrempel voor de kerkfabriek of orgeleigenaar. Tijdens een democoncert wordt de beleving voor de organist tijdens het maken en spelen van registraties live geprojecteerd op groot scherm. Breng gerust eigen partituren mee om het systeem zelf uit te proberen!

Het programma:

 

10.15u: Welkom

10.30u: Presentatie over het concept, de vergelijking met bestaande systemen en toelichting van de nieuwe mogelijkheden

11.00u: Praktijkvoorbeelden in de vorm van een democoncert, gebracht door organisten X Y en Z, met uitleg bij de nieuwe manier van werken

11.45u: Vraag & antwoord

12.00u: Napraten met een aperitief & hapjes en mogelijkheid om het systeem zelf uit te proberen

Inschrijven is gratis en kan hier 

 

 

Open Monumentendag in Wilrijk:
Erfgoedwandeling langs 3 unieke orgels
Zondag 11 september 13.30u Sint-Bavokerk, Sint Bavostraat 2610 Wilrijk

Op 11 september organiseren Het Orgel in Vlaanderen en de Kring voor Heemkunde Wilrica een erfgoedwandeling langs 3 “unieke” orgels in Wilrijk. Wat hen uniek maak is de verschillende orgelbouwstijl, namelijk de “verbinding” (pneumatisch in Sint-Bavo, mechanisch in het Districtshuis, elektrisch in Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rozenkrans) tussen de speeltafel en de orgelpijpen. Wie deelneemt komt niet alleen meer te weten over orgelbouw maar kan het ook met zijn eigen ogen zien, want we gaan telkens tot bij de organist aan de speeltafel en kijken ook binnen in de instrumenten. Telkens is er ook een korte bespeling. De organisten zullen werken van verschillende componisten en periodes spelen. Aandacht ook hier voor stukken aangepast aan de instrumenten.

Er wordt de deelnemers de mogelijkheid geboden om zich begeleid door de heemkundige kring van de ene locatie naar de andere te verplaatsen waarbij ze toelichtingen van het erfgoed van Wilrijk krijgen.

Deze activiteit vindt plaats met de steun van het district Wilrijk

Programma:
13.30u: Sint-Bavokerk: Geert Huylebroeck
15.00u: Districtshuis: Ben Van Nespen
16.00u: Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rozenkrans: Peter Possemiers

Meer info en gratis aanmelden kan hier

Herbeluister/bekijk Online concert in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: improvisatieconcert door Paul De Maeyer.

De deelnemers aan de fietstocht hadden o.a. hun inbreng in de “hoedenmuziekmachine”. Deze ingenieuze machine bestaat uit twee hoeden of manden die ter beschikking staan van het publiek. In de éne zitten allemaal muzikale thema's en liederen, in de andere muzikale vormen.
Een onschuldige hand neemt een lied of thema vb Greensleeves of "in een klein stationnetje". Een andere onschuldige hand trekt uit de andere hoed een muzikale vorm bvb symfonisch scherzo, tango, concerto, wals, sonatine, Franse suite, fughetta, carillon enz ...

Er was ook een quizgedeelte: Paul De Maeyer speelt een “symfonietta” in 7 delen opgebouwd rond Vlaamse liederen. Het publiek mocht raden welke deze liederen zijn. Wie alle liederen in de juiste volgorde raadt, won een prijs….

Herbeluister/bekijk het concert hier

 

 

 

Open Monumentendag

Zondag 11 september 2022 Erfgoed & Duurzaamheid

Op zondag 11 september 2022 vindt de 34ste editie plaats van hét grootste monumentenfeest van Vlaanderen: Open Monumentendag! Dit jaar staat de editie volledig in het teken van monumenten en duurzaamheid . Hiermee volgt Vlaanderen het overkoepelende Europese thema. Iedere organisator wordt gestimuleerd om na te denken over duurzaamheid in al zijn facetten.

Duurzaamheid is een actueel en hip thema waarrond de laatste tijd veel te doen is binnen de erfgoedsector. Duurzaamheid kan dan ook op vele manieren benaderd worden: volgens de klassieke invalshoek dat duurzaam renoveren aan de basis ligt van het thema, het toekomstproof maken van onze monumenten. Of dat duurzaamheid en erfgoed ook gemeenschapsvormend zijn, samen met de gemeenschap borgen we onze monumenten voor toekomstige generaties. Denk maar aan het vele werk van talloze vrijwilligersverenigingen.

Alle Orgelactiviteiten vind je hier

Het volledige programma vind je hier

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in

Wil je deelnemen aan één van onze evenementen? Contacteer ons en schrijf je in!