Ontdek de diversiteit van het orgel

 

Komende evenementen

 

Ontmoetingsmoment en workshop Orgelkids 
Wordt uitgesteld naar een latere datum

Die dag verzorgt Lydia Vroegindeweij (oprichter van Orgelkids) een workshop. Daarin staan twee nieuwe educatieve projecten voor orgel en jeugd centraal: het lespakket 'de Orgelridders' en de Orgelkidswiki.

Uiteraard is zij ook benieuwd naar de ervaringen van de Vlaamse orgelleerkrachten met het Doe-orgel.

De Orgelridders is een lespakket bestaande uit drie lessen voor gebruik in de klas, maar het is ook mogelijk om een deel van het pakket in kleine groepjes of zelfs individueel te doen. Met o.a. een lees/werkboek, video en podcasts met enkele hoorspelen wordt informatie over orgelmuziek, orgelbouw en cultureel erfgoed via een spannend verhaal toegankelijk gemaakt voor kinderen. De kinderen bouwen samen het Doe-orgel en combineren daarna hun opgedane kennis en inzicht om de muziekgroep 'De Orgelridders' te kunnen helpen bij hun zoektocht: hoe krijgen zij hun orgel weer op tijd aan de praat voor het concert?

De Orgelkidswiki is een nieuw gereedschap (in ontwikkeling) voor iedereen die zelf graag een educatief orgelproject op maat wil samenstellen. Talloze suggesties voor activiteiten per leeftijdsgroep en per thema worden ontsloten in een kennisbank vergelijkbaar met Wikipedia. Je kunt erin zoeken op allerlei criteria, maar ook je eigen ideeën eenvoudig toevoegen. Het bijzondere is dat de projectleiders van alle internationale Orgelkidsprojecten hieraan mee gaan werken om ervaringen te bundelen. En Orgelkids is inmiddels actief in meer dan 20 landen! Dat gaat hopelijk een schat aan inspirerende suggesties opleveren. Lydia geeft een inkijkje in deze website en is benieuwd naar jullie wensen.

Deelname kost € 20, inclusief het boek "Orgelridders" exclusief lunch.

 

 

Presentatie Organ Meister 
Wordt uitgesteld naar een latere datum

Die dag presenteert Het Orgel In Vlaanderen in samenwerking met Sander Goossens een gloednieuw systeem voor registersturing van eigen bodem: Organ Meister. Het is een volledig herdachte benadering op het concept van setzer-systemen, gebouwd op vooruitstrevende technologie met onontgonnen mogelijkheden voor organist, orgelbouwer en kerkfabriek.

 

Alle  belanghebbenden zijn uitgenodigd voor een hartelijk samenzijn om Organ Meister voor te stellen.

 

Hierbij gaan we dieper in op het concept, de innovatieve gebruikerservaring voor de organist, de eenvoud in installatie voor de orgelbouwer en de lage instapdrempel voor de kerkfabriek of orgeleigenaar. Tijdens een democoncert wordt de beleving voor de organist tijdens het maken en spelen van registraties live geprojecteerd op groot scherm. Breng gerust eigen partituren mee om het systeem zelf uit te proberen!

programma:

  • 10.15u: Welkom
  • 10.30u: Presentatie over het concept, de vergelijking met bestaande systemen en toelichting van de nieuwe mogelijkheden
  • 11.00u: Praktijkvoorbeelden in de vorm van een democoncert, gebracht door organisten X Y en Z, met uitleg bij de nieuwe manier van werken
  • 11.45u: Vraag & antwoord
  • 12.00u: Napraten met een aperitief & hapjes en mogelijkheid om het systeem zelf uit te proberen

 

 

 

Meer info over Organ Meister vind je hier

Herbeluister/bekijk Online concert in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: improvisatieconcert door Paul De Maeyer.

De deelnemers aan de fietstocht hadden o.a. hun inbreng in de “hoedenmuziekmachine”. Deze ingenieuze machine bestaat uit twee hoeden of manden die ter beschikking staan van het publiek. In de éne zitten allemaal muzikale thema's en liederen, in de andere muzikale vormen.
Een onschuldige hand neemt een lied of thema vb Greensleeves of "in een klein stationnetje". Een andere onschuldige hand trekt uit de andere hoed een muzikale vorm bvb symfonisch scherzo, tango, concerto, wals, sonatine, Franse suite, fughetta, carillon enz ...

Er was ook een quizgedeelte: Paul De Maeyer speelt een “symfonietta” in 7 delen opgebouwd rond Vlaamse liederen. Het publiek mocht raden welke deze liederen zijn. Wie alle liederen in de juiste volgorde raadt, won een prijs….

Herbeluister/bekijk het concert hier

 

 

 

Open Monumentendag

Zondag 11 september 2022 Erfgoed & Duurzaamheid

Op zondag 11 september 2022 vindt de 34ste editie plaats van hét grootste monumentenfeest van Vlaanderen: Open Monumentendag! Dit jaar staat de editie volledig in het teken van monumenten en duurzaamheid . Hiermee volgt Vlaanderen het overkoepelende Europese thema. Iedere organisator wordt gestimuleerd om na te denken over duurzaamheid in al zijn facetten.

Duurzaamheid is een actueel en hip thema waarrond de laatste tijd veel te doen is binnen de erfgoedsector. Duurzaamheid kan dan ook op vele manieren benaderd worden: volgens de klassieke invalshoek dat duurzaam renoveren aan de basis ligt van het thema, het toekomstproof maken van onze monumenten. Of dat duurzaamheid en erfgoed ook gemeenschapsvormend zijn, samen met de gemeenschap borgen we onze monumenten voor toekomstige generaties. Denk maar aan het vele werk van talloze vrijwilligersverenigingen.

Meer inspiratie vind je hier

Noteer alvast volgende data in jouw agenda:

  1. Maandag 25 april: start van de inschrijvingen voor Open Monumentendag. Je kan vanaf nu ook promotiemateriaal bestellen.
  2. Zondag 17 juli: afsluiting van de inschrijvingen voor organisatoren. Je kan nu ook geen promotiemateriaal meer bestellen.  
  3. Maandag 1 augustus: lancering van de publiekswebsite van Open Monumentendag. Jouw activiteit staat vanaf nu online. Is er in de tussentijd iets veranderd? Geen nood. Je kan je activiteit nog steeds aanpassen via het inschrijvingssysteem tot een paar dagen voor Open Monumentendag!
  4. Zondag 11 september: Open Monumentendag 2022– Thema Duurzaamheid (34ste editie) 

 

Interesse om deel te nemen aan Open Monumentendag? Houdt dan www.openmonumentendag.be  in de gaten en schrijf je in op onze nieuwsbrief! Hulp nodig? Contacteer beau.vandooren@herita.be

 

Wil je een orgelactiviteit ontwikkelen of promoten, dan kan je bij ook ons terecht via info@orgelinvlaanderen.be

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in

Wil je deelnemen aan één van onze evenementen? Contacteer ons en schrijf je in!