Ontdek de diversiteit van het orgel

 

Komende evenementen

 

Orgelfietstocht Zuidrand i.s.m. VTBKultuur
Zondag  9 mei om 13.30u

Het gewaagt van enige durf om nu een fietstocht te programmeren, maar we gaan de uitdaging toch aan… Die zondag organiseert Het orgel in Vlaanderen i.s.m. VTBKultuur Zuidrand, Kring voor Heemkunde Wilrica, de Roemeens Orthodoxe gemeenschap van de Onze-Lieve-Vrouw Rozenkranskerk en de orgelklassen van Mortsel en Wilrijk een fietstocht door de Zuidrand van Antwerpen, meer bepaald van Hove over Edegem en Mortsel naar Wilrijk. Dit evenement kadert ook in het jaarthema van VTBKultuur, namelijk “Klank”.

Bedoeling is om deze fietstocht “fysiek” te laten plaatsvinden, maar uiteraard houden we ons aan de, op dat moment geldende, Covid-19 maatregelen. Indien er geen publiek toegelaten is, zal de fietstocht niet plaatsvinden, wel het online orgelconcert. De boodschap is dus om onze andere kanalen, meer bepaald website, mailkrant en Facebookpagina van Het Orgel in Vlaanderen in het oog te houden.

Programma

13.30u: Start.

Te bezoeken locaties
Hove Sint-Laurentiuskerk: bespelingen door Ben Van Nespen en zijn leerlingen
Edegem Basiliek: bespelingen door Luk De Deckers
Mortsel Sint-Lodewijk: bespelingen door leerlingen van Luk De Deckers

17.00u: Online slotconcert in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: improvisatieconcert door Paul De Maeyer. Info zie hieronder

Maximaal aantal deelnemers: 45 meer bepaald 3 groepen van 15 personen die tegelijkertijd op de 3 locaties vertrekken en een tocht maken zonder elkaar tegen te komen.

Deelnameprijzen:
Fietstocht en Online concert:
Deelname zonder korting € 15

Leden OIV, Davidsfonds, VTB, Open Monumenten: € 10

Leerlingen DKO, - 18: € 5 

Inschrijven kan hier

 

 
 

Online concert in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: improvisatieconcert door Paul De Maeyer.

Zondag 9 mei 17.00u 

De deelnemers aan de fietstocht hebben o.a. hun inbreng in de “hoedenmuziekmachine”. Deze ingenieuze machine bestaat uit twee hoeden of manden die ter beschikking staan van het publiek. In de éne zitten allemaal muzikale thema's en liederen, in de andere muzikale vormen.
Een onschuldige hand neemt een lied of thema vb Greensleeves of "in een klein stationnetje". Een andere onschuldige hand trekt uit de andere hoed een muzikale vorm bvb symfonisch scherzo, tango, concerto, wals, sonatine, Franse suite, fughetta, carillon enz ...

Er is ook een quizgedeelte: Paul De Maeyer speelt een “symfonietta” in 7 delen opgebouwd rond Vlaamse liederen. Het publiek mag raden welke deze liederen zijn. Wie alle liederen in de juiste volgorde raadt, wint een prijs….

Ticketprijs:
Luisteraar: € 7,5

Leden OIV, Davidsfonds, VTBKultuur, Open Monumenten: € 5

Tickets bestel je hier

 

 

 

Open Monumentendag

Zondag 12 september

Die dag vindt de 33e editie van Open Monumentendag plaats. Dit jaar staat het grootste monumentenfeest van Vlaanderen in het teken van ‘inclusief erfgoed’. Inschrijven kan vanaf 22 maart.
Herita, de coördinator van Open Monumentendag, wil jou zo goed mogelijk begeleiden in het opzetten van een inclusieve erfgoedactiviteit.

Op www.openmonumentendag.be vind je een inspiratiebrochure boordevol ideeën en tips om tijdens jouw activiteit te focussen op inclusie.

Voor iedereen die zich nog meer wil verdiepen in inclusiviteit is er ook het Open Monumentencongres op 20 mei. Diverse sprekers zullen die dag nadenken over een meer inclusieve erfgoedsector.

Deelnemen aan dit congres is uitzonderlijk volledig gratis. Alle info hierover vind je op www.herita.be.

Zit je met vragen of zoek je inspiratie voor jouw Open Monumentendag-activiteit? Aarzel niet om ons te contacteren. Dat kan per mail via beau.vandooren@herita.be.

 

 

 

 

Schrijf je in

Wil je deelnemen aan één van onze evenementen? Contacteer ons en schrijf je in!